عکاسی کردن دنیایی بیپایان است. دنیایی که به سادگی میتوان در آن عمیق شد و سالها با آن زندگی کرد. یک عکاس جدا از مهارتی که برای ثبت تصاویر خود از آن استفاده میکند؛ باید بتواند روحیه و البته تفکری منعطف داشته باشد تا در موقعیتهای گوناگون به کمک ترکیب دانشها و استعدادهایش، عکسی در خور توجه ثبت کند. این موضوع نیاز به تجربه فراوان و البته مهارت کافی دارد.
مهارت در عکاسی شامل دو نوع فنی و هنری است. مهارت فنی همان اطلاعاتی است که عکاسان درباره دوربین، نوردهی، دمای نور، زاویه تابش نور، آشنایی با برنامهها، ویرایش تصاویر و مواردی از این دست دارند. مهارتهای هنری نیز اطلاعات عکاسان در زمینههایی مانند کادربندی، کنتراست، نقاط طلایی و… است. اما پیش از اینکه بخواهید بهصورت جدی وارد دنیای عکاسی شوید و این حرفه را آغاز کنید؛ باید الزامات آن را داشته باشید. همانند هر هنر یا کسب و کار دیگری، عکاسی نیز ابزار و ادوات خود را نیاز دارد. بدون داشتن برخی تجهیزات، شاید هیچگاه نتوانید آن گونه که باید و شاید در این زمینه موفق شوید.
مهمترین ابزار برای عکاسان، داشتن دوربین عکاسی است. برخی بر این باورند که میتوان با کرایه کردن دوربین عکاسی، کارها را پیش برد. این باور چندان درست نیست! ممکن است افراد حرفهای در کنار تجهیزات خود، دوربینها یا دیگر تجهیزات را هم برای پروژههای بزرگ کرایه کنند؛ اما این بدان معنی نیست که آنها هیچ دوربینی ندارند! شما هنگام شروع کار عکاسی خواه ناخواه به دوربینی برای آزمون و خطا یا انجام آنچه آموختهاید؛ احتیاج دارید. در ابتدای کار نمیتوانید هر روز برای کرایه دوربین و تجهیزات هزینه بپردازید. بنابراین بهتر است که یک دوربین تهیه کنید.
ممکن است هنگام جستجوی دوربین عکاسی، گزینههای بسیار فریبندهای مشاهده کنید که سرشار از قابلیتهای گوناگون هستند. این دوربینها بدون شک قیمت بالایی نیز خواهند داشت. اما آیا خرید آنها منطقی است؟ اینکه بخواهید هزینه بالایی بابت آنها پرداخت کنید به خودتان بستگی دارد؛ اما این را بهخاطر داشته باشید که ویژگیهای بسیاری از دوربینها ممکن است به کارتان نیاید! نه تنها به کار شما نمیآید؛ بلکه بسیاری از افراد هیچگاه استفادهای از آن نخواهند داشت. برای مثال، فلاش داخلی دوربینها کاربردی در عکاسی ندارد؛ زیرا نتیجه نهایی را تا اندازهای خراب میکند. تنها در زمانهای خاص (شاید سالی یکبار) نیاز داشته باشید از آن استفاده کنید. بنابراین دلیلی ندارد برای این گزینه هزینه مازادی پرداخت کنید. در ادامه نکاتی بیان میشود که میتواند راهنمای خرید دوربین عکاسی را بسیار سادهتر کند.
با خواندن بررسیهای مربوط به مدلهای مختلف دوربین، باید بتوانید این تصمیم مهم را بگیرید. اگر دوربین، تصویری زیباتر و با کیفیتتر از گوشی شما نمیگیرد یا حداقل ویژگیهایی را ارائه نمیدهد که گوشی شما فاقد آن است، حمل کردن آن و خرید آن هیچ فایدهای ندارد.
اگر نمیتوانید برای خرید و بررسی دوربین به فروشگاه دوربین فروشی فیزیکی بروید، فقط باید بر اساس بررسیهایی که میخوانید تصمیمی آگاهانه بگیرید. آیا دوربین به اندازه کافی بزرگ است؟ آیا ایستایی مشخصی دارد؟ آیا دکمههای ضروری به اندازه کافی از هم فاصله دارند؟
این بخش یک مورد مهم است. آیا شما والدینی هستید که فرزندی را در کنار خود دارید؟ اگر چنین است، دوربین شما احتمالا باید سبک و یا فشرده باشد. آیا معمولا کیف با خود حمل میکنید؟ پس میتوانید یک کیف دوربین مناسب نیز داشته باشید. آیا شما زیاد مسافرت میکنید؟ و غیره.
اگر دوربین کامپکت با لنز ثابت انتخاب میکنید، نیازی به در نظر گرفتن این موضوع نیست. اگر دوربینی با لنز قابل تعویض انتخاب میکنید، به سایر لنزهای ارائه شده نگاهی بیندازید. آیا آنها در محدوده قیمت شما هستند؟ آیا فواصل کانونی مورد نیاز شما در بین آنها وجود دارد؟ آیا لنزهای دست دوم برای مدل مورد نظر شما موجود است؟
با توجه به اینکه فناوری دوربین بسیار سریع رشد میکند، همیشه سرمایه گذاری بر روی جدیدترین دوربینها را توصیه میکنیم. اگر بودجه شما نمیتواند تا آخرین حد نهایی برسد، معمولاً با مدل قبلی میتوان به توافق رسید، اما سعی کنید از هر چیزی قدیمیتر از این مقدار پرهیز کنید. گزینه دست دوم نیز وجود دارد اما قطعا خرید آن ریسکهای خودش را دارد.
منظور از شناخت نیاز این است که بدانید هدف نهایی شما (حداقل برای ۴ سال آینده) چه خواهد بود. اگر میخواهی عکاسی را در حد سرگرمی انجام دهید که با دوربین تلفن همراهتان هم احتمالا بتوانید این کار را بکنید. اما اگر میخواهید از سرگرمی و انتشار عکس در فضای مجازی فراتر روید؛ باید دوربینی داشته باشید که بتواند عکسهایی باکیفیت بگیرید و آنها را ویرایش کنید. ویرایش تصاویر به اندازه ثبت آنها مهم است و شاید حتی مهمتر!
بسته به نیاز شما و کاری که میخواهید انجام دهید؛ گزینههای پیش رویتان تغییر خواهد کرد. اگر به عکاسی مستند، خیابانی و سفر علاقه دارید و دوربین را با خود به مدت طولانی حمل میکنید؛ دوربینهای DSLR انتخاب مناسبی برایتان نخواهند بود. اما اگر میخواهید عکاسی استودیویی انجام دهید؛ میتوانید این مدلها را نیز در گزینههای خود قرار دهید.
امروزه سبک شدن تجهیزات عکاسی و فیلمبرداری از اولویتهای شرکتهای سازنده است. سازندگان در تلاش هستند تا دوربینها، سهپایه، لنزها، لرزشگیر، کولههای حمل تجهیزات و موارد مورد نیاز عکاسان و فیلمبرداران را تا میتوانند سبک تولید کنند که کاری بسیار هزینهبر است. اما چرا چنین کاری انجام میشود؟ دلیل مهم آن افزایش کارآیی این تجهیزات است. با توجه به پیشرفتهایی که تلفنهای همراه در زمینه عکاسی و فیلمبرداری داشتهاند (تا جاییکه به کمک آنها فیلمهای سینمایی ساخته میشود!) اگر شرکتهای تولید کننده تجهیزات عکاسی نتوانند محصولات خود را بهگونهای تولید کنند که همواره در اختیار کاربران باشد؛ رقابت را خواهند باخت.
همانگونه که دوربینهای DSLR رقابت را به دوربینهای بدون آینده باختند. امروزه دیگر دوربین DSLR تولید نمیشود. حتی دوربینهای عکاسی بدنه بزرگی که برای حیات وحش یا عکاسی ورزشی استفاده میشد نیز بدون آینه شدهاند. بنابراین شما نیز هنگام خرید دوربین عکاسی، اولویت خود را دوربینهای بدون آینه قرار دهید. زیرا افزونبر سادگی در استفاده از آنها در هر زمان و هر مکان، ارزش خرید بالاتری نسبت به DSLR دارند. در بازار کشور ما، برخی از فول فریمهای DSLR قیمتی هم اندازه کراپ فریمهای بدون آینه دارند. این یعنی بازار نسبت به آنها تمایل بیشتری دارد و ارزش خریدشان بالاتر است.
هنگام جستجو و خرید، فریب حرفهای کهنه و راهنماییهای اشتباه را نخورید. بیش از همه به این توجه کنید که نیاز شما و کار شما چیست و چه خواهد بود؟ اینکه شخصی بگوید فلان دوربین فول فریم DSLR بهترین انتخاب در بازه قیمتی خودش است اما در مشخصاتش کیفیت فیلمبرداری Full HD ذکر شده باشد؛ بدون شک نمیتواند سخن درستی باشد. تنها حسگر دوربین تعیین کننده کیفیت تصاویر خروجی نخواهد بود! موارد دیگر هم اثرگذار است که در ادامه بیان خواهد شد.