راهنمای خرید موس

۶ نکته‌ی اساسی که پیش از خرید ماوس باید بدانید

حال که با اصلی‌ترین گزینه‌های موجود در بازار آشنا شدید، بهتر است تا ۶ نکته‌ی کاربردی به منظور خریدی آگاهانه را هم همراه خود داشته باشید، تا خیلی زود مجبور به جایگزینی ماوس خود نشوید.

۱. همیشه DPI بالاتر به معنی بهتر بودن کالا نیست

اگر نگاهی به تبلیغات مختلف بیاندازید، متوجه خواهید شد که یکی از مشخصه‌های اصلی برای تبلیغ ماوس به‌ویژه برای مدل‌های گیمینگ، میزان DPI آن است. همانطور که قبلا هم اشاره شد، میزان DPI کالا نشان‌دهنده‌ی این است که نشانگر ماوس به ازای هر اینچ حرکت فیزیکی خود ماوس، چقدر جابه‌جا می‌شود.

به عنوان مثال، نمایشگری ۴K با عرض ۳۸۴۰ پیکسل را در نظر بگیرید. برای حرکت دادن نشانگر ماوس از لبه‌ی چپ نمایشگر به سمت راست، نیاز است ماوسی با DPI حدودا ۴۰۰ را تقریباً ۱۰ اینچ (۲۵ سانتی‌متر) روی میز بکشید. در حالی که با وجود ماوسی با DPI حدودا ۳۰۰۰ تنها کافیست حدود یک و نیم اینچ (۳.۸۱ سانتی‌متر) دستگاه را جابه‌جا کنید.

اما باید بدانید که مشخصات فنی بالاتر همیشه به معنی انتخابی بهتر نیست. درست است که DPI نشان‌دهنده‌ی این است که نشانگر ماوس با چه سرعتی حرکت می‌کند، اما سریع‌تر بودن همیشه ملاک نیست. در همین راستا لازم است که موارد زیر را به یاد داشته باشید:

  • اکثر کاربران عادی اصلاً نیازی به نگرانی در مورد DPI ندارند.
  • ماوس‌هایی با DPI بالا برای نمایشگرهای با وضوح بالا یا استفاده از چند مانیتور به شکل همزمان ایدئال است، چراکه به شما این امکان را می‌دهد که از بخش‌های مختلف نمایشگر سریع‌تر عبور کنید.
  • همانطور که قبلا اشاره شد، DPI بالا در بازی به شما این امکان را می‌دهد که سریع‌تر عمل کنید و واکنش نشان دهید. در حالی که DPI کمتر به شما کنترل و دقت بیشتری را هدیه می‌دهد. بنابراین توصیه می‌شود که گیمرها ماوس‌هایی با قابلیت تنظیم DPI را تهیه کنند.
  • برای فتوشاپ یا سایر برنامه‌های گرافیکی به دقت بالایی نیاز دارند، مدل‌هایی با DPI کمتر می‌تواند انتخاب بهتری باشد.

۲. ماوس بی‌صدا بخرید

عامل دیگری که اغلب نادیده گرفته می‌شود، میزان سر و صدا ماوس است. هنگامی که در حال کار آن هم به مدت طولانی هستید، اکثر ماوس‌ها صدای کلیک بی وقفه‌ای را تولید می‌کنند، در چنین حالتی حتی اگر چنین صداهایی شما را آزار ندهد، ممکن است دیگران را حسابی کلافه کند. برای حل چنین مشکلی، گزینه‌های بی‌صدا می‌توانند چاره‌ی کار باشند.

۳. توجه به نرخ پرسش یا Polling Rate

یکی دیگر از مشخصات کلیدی در ماوس‌ها، Polling Rate یا نرخ پرسش است. به طور کلی این فاکتور در ماوس‌ها به‌ویژه مدل‌های گیمینگ بر حسب هرتز (Hz) اندازه‌گیری می‌شود و نشان‌دهنده‌ی این است که ماوس در چه فواصل زمانی و به چه تعداد (در هر بازه‌ی زمانی مشخص)، موقعیتِ خود را به سیستم گزارش می‌دهد. لازم به ذکر است که عدد بالاتر به معنای دقت بیشتر و حرکت نرم‌تر ماوس است.

۴. امروزه ماوس‌های بی‌سیم یا وایرلس ارزش خرید بالایی دارند

شاید در حدود ۱۰ سال گذشته، ماوس‌های بی‌سیم چندان عملکرد جالب‌توجهی نداشتند، اما امروزه این مدل‌ها تا حد بالایی با همتایان سیم‌دار خود قابل رقابت‌اند و مزایای آن‌ها بر معایب‌شان می‌چربد! البته، اگرچه گیمرها ممکن است همچنان سازگاری و قابلیت‌های قابل اطمینان در گزینه سیمی را ترجیح دهند. اما باید بدانید که اغلب کاربران عادی اگر مدل مناسبی را انتخاب کنند، می‌توانند تا سال‌های سال از آن استفاده کنند.

۵. ماوس‌های بلوتوثی در بین مدل‌های بی‌سیم گزینه‌‌هایی کاربردی هستند

هنگام خرید ماوس بی‌سیم، اصولا انتخاب شما بین مدل‌های فرکانس رادیویی (RF) و بلوتوثی محدود می‌شود. به طور کلی سرعت پاسخ‌دهی ماوس‌های RF در مواردی ممکن است که کمی بیشتر از نمونه‌های بلوتوثی باشد، همچنین راه‌اندازی آن‌ها هم بسیار آسان‌تر (دانگل یا رابط بی‌سیم ماوس به راحتی در پورت USB قرار می‌گیرد) است.

از طرفی نقطه‌ی ضعف این ماوس‌ها این است که دانگل (رابط ماوس که کامپیوتر را به ماوس وصل می‌کند) آن یکی از درگاه‌های USB را درگیر می‌کند و صورت گم‌شدن آن تقریباً غیرممکن است که بتوانید جایگزینی برای آن پیدا و خریداری کنید. همچنین ماوس‌های RF در معرض تداخل‌های رادیویی بیشتر با سایر تجهیزات محیط هستند.

در عین حال ماوس‌ها بلوتوثی محصولاتی راحت‌تر‌اند که درگاه USB گران‌بهای شما را اشغال نمی‌کند و باتری آن تا یک الی دو سال دوام می‌آورد. همچنین اشتراک‌گذاری یک ماوس بین چندین کامپیوتر بسیار ساده‌تر است. اگرچه راه‌اندازی ماوس بلوتوثی به چند مرحله‌ی اضافی نیاز دارد و باید منتظر بمانید تا کامپیوتر ماوس را بوت کند، اما در بیشتر موارد، خرید ماوس بلوتوثی راه‌حلی کارا و اقتصادی است.

۶. تفاوت‌های ماوس‌های لیزری با اپتیکی را بشناسید!

همانطور که می‌دانید دو نمونه از متداول‌ترین ماوس‌ها، گزینه‌های اپتیکی و لیزری هستند که در واقع حاصل از یک فناوری‌اند. به طور کلی تفاوت اصلی این دو کالا در این است که ماوس اپتیکی از یک LED برای انعکاس و شناسایی سطح زیرین خود استفاده می‌کند، در حالی که ماوس لیزری از اشعه‌ی لیزر برای ردیابی حرکت استفاده می‌کند. به همین دلیل نیز، ماوس‌های اپتیکی قابل استفاده بر روی انواع سطوح صاف و مات هستند در حالی که اکثر نمونه‌های لیزری روی سطوح متنوع‌تری از جمله شیشه کار می‌کنند.